Lekka sałatka z pożywną komosą ryżową. Danie bezglutenowe i wegańskie. Można podawać je na ciepło i zimno. Myślę, że świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy.
Składniki:
- 1/2 szklanki komosy ryżowej (użyłam trójkolorowej)
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała papryka żółta
- 1 mała papryka zielona
- 1 mała cukinia
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek
- natka pietruszki
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól, pieprz
Komosę ryżową przelać wrzątkiem. Zalać szklanką wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut. Papryki pokroić w paski, cukinię w półplasterki. Na patelni grillowej lub zwykłej rozgrzać olej kokosowy. Dodać warzywa i smażyć przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną quinoa wymieszać z warzywami i posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. W razie potrzeby jeszcze doprawić.
Tak ładnie, kolorowo to danie wygląda, że aż się głodna zrobiła... Pyszności!
OdpowiedzUsuńwspaniała propozycja na wykorzystanie komosy! uwielbiam takie proste sałatki/dania z wykorzystaniem mnóstwa kolorowych warzyw!
OdpowiedzUsuńnie dość, że ładnie, to jak zdrowo! :)
OdpowiedzUsuń