środa, 20 maja 2015

Quinoa z grillowanymi warzywami


Lekka sałatka z pożywną komosą ryżową. Danie bezglutenowe i wegańskie. Można podawać je na ciepło i zimno. Myślę, że świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy.

Składniki:
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej (użyłam trójkolorowej)
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała papryka żółta
  • 1 mała papryka zielona
  • 1 mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól, pieprz

Komosę ryżową przelać wrzątkiem. Zalać szklanką wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut. Papryki pokroić w paski, cukinię w półplasterki. Na patelni grillowej lub zwykłej rozgrzać olej kokosowy. Dodać warzywa i smażyć przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną quinoa wymieszać z warzywami i posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. W razie potrzeby jeszcze doprawić.

3 komentarze:

  1. Tak ładnie, kolorowo to danie wygląda, że aż się głodna zrobiła... Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniała propozycja na wykorzystanie komosy! uwielbiam takie proste sałatki/dania z wykorzystaniem mnóstwa kolorowych warzyw!

    OdpowiedzUsuń
  3. nie dość, że ładnie, to jak zdrowo! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...