Całkiem niedawno pokazywałam Wam na blogu zupę pomidorowo-pomarańczową, teraz czas na kolejną wariację na temat zupy pomidorowej, tym razem jest to wersja z dodatkiem gruszki. Zupa ta jest zaskakująco dobra, trochę słodkawa, ale jednocześnie czuć ostrość papryki. Dodatkiem do zupy jest podsmażona pierś kurczaka. Koniecznie do wypróbowania, kiedy cieszymy się sezonem na pomidory i gruszki.
Składniki:
na podstawie przepisu z magazynu Kocioł
- 5 pomidorów
- 4 gruszki
- 1 filet z kurczaka
- 500 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
- bazylia
- mielona ostra papryka
- sól, pieprz
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na kawałki. Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać masło, wrzucić gruszki i smażyć kilka minut, aż zmiękną. Dodać pomidory, bulion, bazylię, paprykę, sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Po tym czasie zupę zblenderować.
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na maśle. Podawać razem z zupą.
kolory jesieni na talerzu...
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa kompozycja. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)
OdpowiedzUsuń