Szukałam inspiracji na wykorzystanie pozostałego mi puree z dyni. Znalazłam ją na blogu Niebieska pistacja. I oto są markizy dyniowe przełożone czekoladowym kremem. Ciastka są pyszne, dzięki przyprawom mają wyczuwalny smak korzenny, jak pierniczki. A swoją drogą jeszcze chwila i trzeba będzie robić pierniczki ;)
Składniki:
- 200 g mąki
- 250 g puree z dyni*
- 125 g miękkiego masła
- 90 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g kremówki 30%
- 10g masła
Masło utrzeć z cukrem. Dodać puree, zmiksować do połączenia. Dodać jajko, ekstrakt i zmiksować do połączenia.W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek, sól i przyprawy. Do ciasta powoli wsypywać mąkę i zmiksować. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać ciasteczka (łyżką bądź formą do wyciskania). Piec 20 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Czekoladę rozpuścić razem z masłem. Ostudzić, dodać kremówkę i przełożyć ciasteczka. Schodzić w lodówce.
* puree z dyni - pokrojoną na części upiec w 200 stopniach przez 15-20 minut aż będzie miękka, zdjąć skórę i zmiksować
Smacznego!
kuszące połączenie!
OdpowiedzUsuńWow, wyglądają przepięknie! i smacznie.
OdpowiedzUsuńfajne, jak dorwę dynie to spróbuję
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńświetne ;) muszą niesamowicie smakować ;)
OdpowiedzUsuńjak cudnie zapakowane :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Wam bardzo za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńMam pytanie dotyczace ilosci masla w kremie. Czy powinno byc 100 g? Dziekuje, Paula
OdpowiedzUsuńMasła powinno być 10g, dziękuje i już poprawiam w przepisie. Pozdrawiam :)
UsuńDziekuje bardzo, z przyjemnoscia upieke markizy dyniowe. Wyobrazam sobie ich smak. Paula
UsuńPowodzenia i proszę koniecznie dać znać czy smakowały :)
Usuń