Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 liść laurowy
- oliwa
- kumin
- mielona kolendra
- sól, pieprz
- słodka papryka
- 1 łyżeczka cukru
- kilka listków świeżej kolendry
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przekroić na pół. W garnku rozgrzać oliwę podsmażyć cebule z czosnkiem. Dodać sproszkowaną kolendrę, listek laurowy a następnie pomidory i opłukaną soczewicę. Zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut. Zmiksować doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Przełożyć na talerze. Udekorować świeżą kolendrą.
Ekstra kolor!
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam
Usuńkiedy cukier?
OdpowiedzUsuńW momencie doprawiania solą i pieprzem.
Usuń