Składniki:
- 400 g dyni (waga bez skóry)
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 100 g ryżu do risotto
- 700 ml bulionu warzywnego
- 50 g startego żółtego sera
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- 1 łyżka mała
- 1 łyżeczka suszonego tymianku plus odrobina do pieczonych pomidorów (ja użyłam świeżego)
- 1 garść pestek dyni
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz
Pomidorki przekroić na pół, dynię pokroić w kostkę. Warzywa ułożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Skropić octem balsamicznym, oliwą. Posypać tymiankiem i 2 ząbkami startego czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku w temperaturze 120 stopni przez 90 minut. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pozostały ząbek czosnku. Dodać dynię, oprószyć suszonym tymiankiem i smażyć przez około 2 minuty. Dodać ryż, podsmażyć. Gdy zrobi się szklisty dolewamy etapami bulion. U mnie trwało to około 20 minut. Gdy ryż wchłonie cały bulion zdjąć z palnika dodać ser żółty, 3/4 pestek dyni, pomidorki i masło. Wymieszać. Przykryć i odstawić na 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
Źródło
wygląda swietnie ! pycha !
OdpowiedzUsuńDziękuje! Pozdrawiam
Usuń