Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:
- 150 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 2 dojrzałe banany
- 50 g gorzkiej czekolady pokrojonej w kosteczkę
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 120 g śmietany
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli przez 3 minuty. Po tym czasie wbić po jednym jajku cały czas miksując.
Mąkę połączyć z sodą i proszkiem do pieczenia. Wsypać do miski z masłem. Następnie wlać śmietanę.
Banany rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny, wymieszać.
Do ciasta dodać banany i pokrojoną czekoladę. Wymieszać by składniki się połączyły. Przelać do tortownicy piec jedną godzinę w 180 stopniach.
Smacznego!
Źródło
banan i czekolada, ten duet nigdy nie zawodzi! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie banana i czekolady:)
OdpowiedzUsuńo jaaaa :) pyszności :)) jadłabym!
OdpowiedzUsuń