Dzisiejszą inspirację na obiad znalazłam w magazynie Kuchnia. Podczas pieczenia schabu dodałam na drugi ruszt ziemniaczki i obiad gotowy.
Składniki:
- 500 g schabu
- 6 pietruszek
- 4 łyżki oliwy
- 1 cytryna
- sól, pieprz
- garść rukoli
- garść mięty
- 1 łyżeczka oliwy (lub więcej jeżeli będzie za gęste)
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
Schab pokroić na plastry, posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, obsmażyć schab po 2 minuty z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pietruszkę obrać, przekroić na pół wzdłuż i podsmażyć na tej samej patelni co mięso, dodać tylko pozostałą łyżkę oliwy. Podsmażoną pietruszkę przełożyć do mięsa. Cytrynę przekroić na pół i skropić sokiem mięso z pietruszka, doprawić solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Piec przez 30 minut, po tym czasie przewrócić schab na druga stronę i podpiec jeszcze 10 minut.
Ja na drugim poziomie jednocześnie z mięsem piekłam ziemniaczki. Pokroiłam je na kawałki, obtoczyłam w oliwie wymieszanej z solą, pieprzem, słodką papryką i mielonym czosnkiem.
Pesto:
Wszystkie składniki zmiksować. I nałożyć na gotowe mięso.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz