Muszę przyznać, że chia jest moim ostatnim odkryciem :) o zaletach tych nasion pisałam Wam przy okazji malinowo-czekoladowego puddingu <klik> Najbardziej podoba mi się to, że ich przygotowanie zajmuje mi chwilę, wkładam do lodówki na noc i rano śniadanie gotowe:) Ponieważ sezon na jagody właśnie trwa, więc postanowiłam przygotować pudding z ich udziałem. Zamiast mleka tradycyjnego użyłam mleka kokosowego. Wyszło pyszne połączenie:) polecam!
Składniki na 2 porcje:
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki jagód
- 4 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
- 1 łyżka syropu z agawy
- wiórki kokosowe
- jagody
Jagody włożyć do blendera. Dodać mleczko kokosowe i syrop z agawy, zmiksować. Przelać do miseczki. Wsypać nasionka chia. Dokładnie wymieszać, żeby wszystkie nasionka zostały pokryte płynem. Odstawić do lodówki na noc. Rano wymieszać. Przełożyć do szklanek. Udekorować wiórkami kokosowymi i jagodami. Zdrowe, pyszne śniadanie gotowe :)
Super:)) Apetyczny:)
OdpowiedzUsuńŚwietny! Śliczny kolor, wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
teenkitchen-blog.blogspot.com
Bardzo smacznie wygląda. Nie spotkałam się jeszcze z czymś takim.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
cudownie wygląda ale obawiam się jaki jest smak tych nasion :)
OdpowiedzUsuńmusisz się przekonać ;) dla mnie ich smak jest neutralny
Usuńmuszę kupić te nasiona, tak mnie korcą!
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie! :)
OdpowiedzUsuńDeser wyglada fantastycznie. Sama używam chia praktycznie codziennie i bardzo je polecam. Od paru lat mieszkam w UK i niestety tu jakos ciezko dostać czarna jagode, takiego mam smaka na nie teraz. Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńOj to szkoda... ale zawsze możesz wypróbować z innymi dostępnymi owocami :) pozdrawiam
UsuńNo nic pomarze sobie dalej o jagodach. Ja chia seeds tez uzywam do dzemow, super zageszczacz ( tylko ze ja nie pasteryzuje, robie z dnia na dzien).
Usuńwygląda rewelacyjne, ciągle nie przekonałam się do chia, ale widze, ze mnie namawiasz :)
OdpowiedzUsuń