Prosta sałatka z pomidorów i czerwonej cebuli. Podawana z bazylią i dipem z fety, jogurtu naturalnego, oliwy i octu winnego. Może stanowić samodzielną przekąskę lub być dodatkiem do obiadu. Polecam wypróbować ją teraz, kiedy pomidory są najsmaczniejsze:)
Składniki:
- 4 pomidory
- 1 czerwona cebula
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz
Pomidory pokroić w plasterki, ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w krążki, dodać do pomidora. Całość posypać solą i pieprzem. Przygotować sos.
Sos:
- 100 g fety
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka białego octu winnego
Zmiksować ser feta z jogurtem, oliwą i octem. Polać nim pomidory z cebulą i posypać bazylią.
Skromna, prosta ale jakże efektowna i pyszna !! Cudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszna klasyka - a do tego pięknie podana :-)
OdpowiedzUsuńTaką pomidorową sałatkę biorę w ciemno. Wiadomo, że pyszna. ;) Dziękuję za udział w akcji pomidorowej :)
OdpowiedzUsuń