Gdy dynia pojawia się na straganach to znak, że jesień zbliża się nieuchronnie. Wtedy zazwyczaj mam ochotę na ciepłe, syte danie. Takim właśnie jest gulasz z dynią. Mięso wołowe, dynia, pomidory i ziemniaki duszone w czerwonym winie i bulionie warzywnym z dodatkiem aromatycznych przypraw: kurkumy, kuminu oraz ostrej papryki.
Składniki na 2-3 porcje:
- 500-550 g wołowiny na gulasz
- 500 g dyni (waga przed obraniem)
- 3 ziemniaki
- 3 pomidory, sparzone, obrane ze skórki
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- duża szczypta kuminu
- duża szczypta kurkumy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- natka pietruszki
1. Cebulę i czosnek posiekać. W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Zeszklić cebulę z czosnkiem.
2. Dodać kumin, kurkumę i ostra paprykę. Wymieszać.
3. Dodać pokrojone w kostkę mięso. Smażyć kilka minut. Zalać winem.
4. Dynię obrać, pozbawić pestek, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Można je również pozbawić gniazd nasiennych, ale nie jest to konieczne. Warzywa dodać do mięsa.
5. Dolać bulion. Całość dusić na małym ogniu przez 1,5-2h, aż mięso będzie miękkie.
6. Po tym czasie sprawdzić, czy gulasz nie wymaga doprawienia. Podawać z natką pietruszki.
Smacznego!
smacznie:)
OdpowiedzUsuńMniam, taki gulaszem mogłabym się zajadać całą jesień :)
OdpowiedzUsuń