Bardzo aromatyczna zupa z dyni z dodatkiem krewetek. Swój niezwykły smak zupa zawdzięcza dużej ilości przypraw: imbiru, słodkiej i ostrej papryki, kurkumy, tymianku i natki pietruszki. Idealna propozycja na nadchodzące chłodne, jesienne dni.
Składniki na 2 porcje:
- 300 g puree z dyni
- 18 szt krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 papryczki chili
- świeży imbir
- 1 łyżka oliwy
- natka pietruszki
1. Przygotować puree z dyni. Dynię pokroić na kawałki. Pozbawić pestek Piec w 200 stopniach przez 1h, aż dynia będzie miękka. Zdjąć skórę i wyrzucić. Miąższ zmiksować.
2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i starty imbir. Podsmażyć. Dodać oczyszczone krewetki. Smażyć 2 minuty.
3. Puree z dyni przełożyć do garnka, dolać bulion, kurkumę, papryki i tymianek. Zagotować.
4. Dodać krewetki, ponownie zagotować.
5. Podawać z posiekaną papryczką chili i czosnkiem.
Dynia i krewetki - musi pachnieć i smakować przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jest! :) pozdrawiam
UsuńMmm, cudownie rozgrzewająca, pyszności :)
OdpowiedzUsuńWlasnie ja zrobiłam ...ale tymianek ....zespół wszystko ....
OdpowiedzUsuńJak dla mnie 1 łyżeczka tymianku to stanowczo za duzo ...!! I dlaczego nie ma napisane ile imbiru ?? Cały starty korzeń??? Czy ile ?
OdpowiedzUsuńDo smaku ;)
Usuń:)
OdpowiedzUsuń