środa, 3 września 2014

Zupa z dyni z krewetkami


Bardzo aromatyczna zupa z dyni z dodatkiem krewetek. Swój niezwykły smak zupa zawdzięcza dużej ilości przypraw: imbiru, słodkiej i ostrej papryki, kurkumy, tymianku i natki pietruszki. Idealna propozycja na nadchodzące chłodne, jesienne dni.


Składniki na 2 porcje:
  • 300 g puree z dyni
  • 18 szt krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 papryczki chili
  • świeży imbir
  • 1 łyżka oliwy
  • natka pietruszki

1. Przygotować puree z dyni. Dynię pokroić na kawałki. Pozbawić pestek Piec w 200 stopniach przez 1h, aż dynia będzie miękka. Zdjąć skórę i wyrzucić. Miąższ zmiksować.
2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i starty imbir. Podsmażyć. Dodać oczyszczone krewetki. Smażyć 2 minuty.
3. Puree z dyni przełożyć do garnka, dolać bulion, kurkumę, papryki i tymianek. Zagotować.
4. Dodać krewetki, ponownie zagotować.
5. Podawać z posiekaną papryczką chili i czosnkiem.

7 komentarzy:

  1. Dynia i krewetki - musi pachnieć i smakować przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, cudownie rozgrzewająca, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlasnie ja zrobiłam ...ale tymianek ....zespół wszystko ....

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie 1 łyżeczka tymianku to stanowczo za duzo ...!! I dlaczego nie ma napisane ile imbiru ?? Cały starty korzeń??? Czy ile ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...