Rewelacyjna surówka z cukinii, papryki i marchewki do weków. Idealna jako dodatek do obiadu.
Składniki na 5 słoików o pojemności 0,5l:
- 2 kg cukinii
- 3 cebule
- 2 marchewki
- 1/2 kg różnokolorowej papryki
- 1 papryczka chilli
- 4 łyżki soli
Cukinię zetrzeć na tarce, zasypać 3 łyżkami soli. Odstawić na 2h. Cebulę pokroić w pióra, zasypać 1 łyżką soli. Odstawić na 2h. Marchewkę zetrzeć na tarce. Paprykę i papryczkę chilli drobno posiekać. Cukinię i cebulę odcisnąć z soku, wymieszać z marchewką i papryką.
Zalewa:
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki gorczycy
- 8 ziarenek ziela angielskiego
Z podanych składników zagotować zalewę i mieszać, aż cukier się rozpuści. W dużym garnku wymieszać gorącą zalewę z warzywami. Odstawić na 2h.
Ponadto:
- olej
- liście laurowe
- ziarenka pieprzu
Surówkę przełożyć do wyparzonych słoików. Na wierzch każdego słoika dać liść laurowy, łyżkę oleju i 4 ziarenka pieprzu. Zakręcić. Pasteryzować w piekarniku w 100 stopniach przez 20 minut.
Przepis pochodzi z magazynu Konfitury&Spółka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz