Zapraszam Was na ciasto ze śliwkami. Kruchy spód, masa jogurtowo-budyniowa i zatopione w niej śliwki. Całość oprószona płatkami migdałowymi.
Składniki na formę o średnicy 28 cm:
- 250g mąki pszennej
- 8 łyżek cukru
- 125 g masła
- 350-400 g śliwek
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
- 3 łyżki płatków migdałowych
1. Mąkę wymieszać z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami zimnej wody i masłem. Zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 min.
2. Śliwki umyć, przekroić na pół, pestki wyrzucić.
3. Jogurt wymieszać z jajkami, pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i budyniem w proszku.
4. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować. Przełożyć na formę do pieczenia, lekko natłuszczoną masłem. Ciasto nakłuć widelcem. Piec przez 15 min w 200 stopniach.
5. Wyjąć z piekarnika. Wylać na podpieczony spód masę jogurtową, ułożyć śliwki. Posypać płatkami migdałowymi. Piec kolejne 30 min. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Smacznego!
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie
Świetna tarta, wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dziękuję, również pozdrawiam:)
UsuńCudowna tarta! *.*
OdpowiedzUsuń