sobota, 30 sierpnia 2014

Tarta śliwkowa z migdałami


Zapraszam Was na ciasto ze śliwkami. Kruchy spód, masa jogurtowo-budyniowa i zatopione w niej śliwki. Całość oprószona płatkami migdałowymi.


Składniki na formę o średnicy 28 cm:
  • 250g mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru
  • 125 g masła
  • 350-400 g śliwek
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • 3 łyżki płatków migdałowych

1. Mąkę wymieszać z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami zimnej wody i masłem. Zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 min.
2. Śliwki umyć, przekroić na pół, pestki wyrzucić.
3. Jogurt wymieszać z jajkami, pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i budyniem w proszku.
4. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować. Przełożyć na formę do pieczenia, lekko natłuszczoną masłem. Ciasto nakłuć widelcem. Piec przez 15 min w 200 stopniach.
5. Wyjąć z piekarnika. Wylać na podpieczony spód masę jogurtową, ułożyć śliwki. Posypać płatkami migdałowymi. Piec kolejne 30 min. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Smacznego!




Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...