Muszle makaronowe nadziewane bakłażanem, filetem z kurczaka i gorgonzolą zapiekane w
sosie pomidorowym. Można je przygotować wcześniej i później tylko zapiec w piekarniku. To dane na pewno
zachwyci Waszych gości.
Składniki na 2 porcje:
przepis z Kwestii Smaku
- 16 sztuk muszli makaronowych
- 1 bakłażan
- 1 filet z kurczaka
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- szczypta ostrej papryki
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 100 g sera gorgonzola
1. Muszle ugotować w osolonej wodzie (12 minut). Odcedzić.
2. Bakłażana, kurczaka, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2
łyżki oleju, dodać kurczaka i smażyć przez 2 minuty.
3. Dodać bakłażana. Doprawić solą,
pieprzem, estragonem, ostrą papryką i oregano. Smażyć przez 2 minuty. Dodać cebulę i smażyć kolejne 2 minuty. Pod koniec smażenia dodać natkę pietruszki. Odstawić z ognia, wymieszać z sera gorgonzola, aż się rozpuści.
4. Muszle nadziać powstałym farszem.
5. Na dno naczynia żaroodpornego wylać sos pomidory. Ułożyć na nim nafaszerowane muszle.
6. Piec w 150 stopniach przez 18 minut.
7. Wyjąć z piekarnika i podawać.
Sos pomidorowy:
- 350 g passaty pomidorowej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu przez 5-7 minut. Ewentualnie doprawić.
Świetnie wyglądają :) Uwielbiam muszle makaronowe z różnymi dodatkami.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł. Całość wygląda cudownie. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji ;)
OdpowiedzUsuńjako miłośniczka wszelkich makaronów jestem zdecydowanie na tak :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się być bardzo ciekawy, wygląda przepysznie, więc pozwolę sobie dodać go do mojej "tajnej książki' z przepisami do zrobienie obowiązkowo :) dziękuję za inspirację ...
OdpowiedzUsuńDziękuję! Jak już wypróbujesz to daj znać czy smakowało:) pozdrawiam
Usuń