Bardzo prosta i smaczna przekąska. Zamiast mozzarelli możemy użyć szynki parmeńskiej.
Składniki:
przepis zmodyfikowany z książki Sałatki
- 2 pory
- 1 kulka mozzarelli
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
1. Por oczyścić. Włożyć do gotującej i posolonej wody. Gotować 8 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą.
2. W rondelku wymieszać ocet z cukrem, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać oliwę.
3. Pory pokroić na paski. Ułożyć na talerzu na przemian z pokrojoną mozzarellą, polać sosem. Odłożyć do lodówki na 30 minut.
4. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem.
Pyszne danie, uwielbiam pory ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na pora:)
OdpowiedzUsuń