Makaron z groszkiem w kremowym sosie z koziego sera, kremówki i jogurtu.
Składniki na 2 porcje:
- 150 g makaronu spaghetti
- 25 g (2 plastry) wędzonego boczku
- 1 cebula dymka
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 szklanki białego wina
- 50 ml śmietany 30%
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 1/4 bulionu warzywnego
- 100 g koziego sera kremowego
- 1 szklanka groszku, rozmrożonego
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Wstawić makaron do gotowania. Boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię, włożyć boczek, smażyć chwilkę, aż się wytopi. Cebulę i czosnek posiekać. Dodać do boczku, podsmażyć. Zalać winem, jogurtem, śmietaną i bulionem. Zredukować o połowę. Dodać groszek oraz ser kozi. Mieszać, aż ser się rozpuści. Dodać skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Gotowy sos wymieszać z makaronem, posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz