wtorek, 6 maja 2014

Spaghetti z groszkiem i kozim serem


Makaron z groszkiem w kremowym sosie z koziego sera, kremówki i jogurtu.

Składniki na 2 porcje:
  • 150 g makaronu spaghetti
  • 25 g (2 plastry) wędzonego boczku
  • 1 cebula dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 50 ml śmietany 30%
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 1/4 bulionu warzywnego
  • 100 g koziego sera kremowego
  • 1 szklanka groszku, rozmrożonego
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Wstawić makaron do gotowania. Boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię, włożyć boczek, smażyć chwilkę, aż się wytopi. Cebulę i czosnek posiekać. Dodać do boczku, podsmażyć. Zalać winem, jogurtem, śmietaną i bulionem. Zredukować o połowę. Dodać groszek oraz ser kozi. Mieszać, aż ser się rozpuści. Dodać skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Gotowy sos wymieszać z makaronem, posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...