Składniki:
- 500 g wołowiny (antrykot)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki suszonych grzybów
- 6 śliwek suszonych
- olej do smażenia
- zioła: listek laurowy, świeży tymianek i rozmaryn - związane nitką
- sól, pieprz
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie przez 30 minut. Cebule pokroić w pióra, czosnek posiekać. Antrykot podzielić na kotlety, rozbić. Mięso doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka.Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek, przełożyć do mięsa. Patelnię zalać 1/4 szklanki wody i pogotować chwilę, żeby zebrać z patelni wszystkie smaki. Przelać do garnka. Następnie włożyć do niego namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dodać zioła, śliwki. Dusić na wolnym ogniu przez 75 minut. Ewentualnie doprawić. Bitki podałam z pieczoną marchewką z tymiankiem <klik>
Źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz