niedziela, 22 grudnia 2013

Quinoa z pieczonymi warzywami


Pyszna sałatka z komosą ryżową. Quinoa należy do tzw. superfoods ze względu na swoje wartości odżywcze. Na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Wegetarianom ze względu na białko zastępuje mięso. Można stosować ją jako zamiennik do ryżu i kaszy. Z dodatkiem pieczonych warzyw i ziół stanowi pyszną przekąskę. Może być podawana na ciepło i zimno.

Składniki:
  • 130 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • sól, pieprz

Cukinię, bakłażana i papryki pokroić w kostkę. Na blachę do pieczenia wyłożyć pokrojone warzywa. Posypać przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Skropić oliwą i posypać ziołami. Całość wymieszać. Piec przez 25 minut w 200 stopniach. Kiedy warzywa się pieką przygotować komosę. Gotować ją w 500 ml wody przez 10 minut. Po tym czasie zostawić pod przykryciem, żeby wchłonęła resztę wody. Wymieszać z pieczonymi warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...