Przepis na tradycyjną babkę marmurkową od niezawodnej Doroty z Moich wypieków
Składniki:
- 225 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 4 duże jajka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/4 proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka
- 120 g gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć do uzyskania białej masy (około 3 minuty). Dodać cukier i ucierać kolejne 3 minuty. Dodać jajka, jedno po drugim. Dodać wanilię i zmiksować.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać na zmianę mąkę i mleko, miksując tylko do wymieszania składników.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać czekoladę. Do formy wlewać kolejno jasną i ciemną część. Po wyłożeniu patyczkiem lub widelcem zrobić zygzaki. Piec 70 minut w 160 stopniach.
Pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam! Wesołych Świąt:)
UsuńPiękna babka! Uwielbiam takie babki marmurkowe:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam! Wesołych Świąt:)
UsuńPięknie wygląda, szczególnie od góry - jakby ją ktoś namalował :-)
OdpowiedzUsuńWesołych i smakowitych świąt! życzę