Składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm):
Spód:
- 150 g ciastek Oreo
- 40 g masła
Ciasteczka pokruszyć, ja to robię w moździerzu. Masło roztopić, połączyć dokładnie z ciasteczkami. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka wyłożyć na spód, bardzo dokładnie ugnieść. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Masa:
- 200 g twarogu, dokładnie zmielonego
- 200 g śmietany 36%
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 15 g żelatyny w proszku
- 1/4 gorącej wody
Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem. Do żelatyny dodać łyżkę zmiksowanego twarogu, dopiero potem delikatnie połączyć z resztą twarogu.
W drugiej misce ubić śmietanę 36%. Dodać do twarogu z żelatyną, delikatnie wymieszać. Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód. Schłodzić kilka godzin.
Galaretka:
- 2 opakowania galaretki wiśniowej
- 200 g wiśni (rozmrożonych)
Galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Wystudzić. Na zastygniętą masę ułożyć wiśnie, zalać galaretką i schłodzić.
lubię serniki na zimno. sprawdzają się na każdą okazję.
OdpowiedzUsuńoj lubię, przepięknie wygląda
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda, pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńsciagniete z moich wypiekow - warto dodac prawdziwe zrodlo
OdpowiedzUsuńZachęcam do dokładnego przeczytania posta, źródło z linkiem w poście jest podane
UsuńJestem pewna, że nie ma lepszego ciasta i oczywiście u mnie tono znika szybciej niż się zdążyło pojawić na stole. Bardzo fajne wypieki i ogólnie dania za każdym razem wykonuję z przepisów https://basiazsercem.pl/ i jeszcze kilka do zrobienia rzeczy mi zostało.
OdpowiedzUsuń