Składniki:
ze strony Filozofia Smaku
- 3 jajka (osobno białka i żółtka)
- 3 łyżki erytrolu lub innego cukru*
- 30 g mąki kokosowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jagody (mrożone luz świeże)
- truskawki
- wiórki kokosowe
- olej kokosowy lub inny olej
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty i dodać po 1 żółtku. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy. Delikatnie wymieszać szpatułką. Jeżeli masa wyjdzie gęsta, można dodać odrobinę mleka. Na patelni o średnicy 24 cm roztopić odrobinę oleju kokosowego. Wylać masę i smażyć około 2-3 minuty. Powciskać jagody i przełożyć patelnie do piekarnika**. Piec około 10 minut. Wyjąć, udekorować truskawkami, wiórkami kokosowymi. Można polać syropem z agawy. Smacznego!
* jeżeli używamy zwykłego cukru to powinno być go mniej niż 3 łyżki
**patelnia musi mieć rączkę, którą można włożyć do piekarnika
truskawki, jagdy i kokos - to połączenie jest genialne :) często stosuję je w koktajlach, więc taki omlet musi być cudowny :)
OdpowiedzUsuńWszystko mi w nim pasuje.
OdpowiedzUsuń