Składniki na 2 porcje:
- 300 g polędwiczki wieprzowej
- 150 g makaronu soba
- 1 cebula
- 1/2 papryczki chilli
- 100 g różyczek brokuła
- 150 g zielonej fasolki
- 1/3 szklanki sosu teriyaki
- 1/3 szklanki wody
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych (lekko posiekane)
- 1 łyżka oleju sezamowego
Polędwiczkę pokroić na plasterki, zalać sosem teriyaki i dostawić na 60 min.
Na patelni rozgrzać olej sezamowy, zeszklić cebulę z papryczką chili. Dodać brokuł i fasolkę, smażyć około 10 min. Po tym czasie dodać na patelnie wymieszane ze sobą sos sojowy, wodę, ocet ryżowy oraz brązowy cukier. Zagotować. Dodać orzeszki ziemne, wymieszać.
W miedzy czasie na patelni grillowej zgrillować polędwiczkę, po 2 minuty z każdej strony. Odstawić.
Makaron ugotować przez 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć na patelnie i wymieszać. Przełożyć na talerz, na wierzchu dania położyć polędwiczki. Smacznego!
Przepis pochodzi z tej strony.
Z pewnością skorzystam z przepisu, makaron wygląda wystrzałowo. :)
OdpowiedzUsuńdziękuje i pozdrawiam
Usuńmiło się czyta te wpisy!
OdpowiedzUsuńwartościowy wpis na tym blogu!
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten wpis.
OdpowiedzUsuńDługo już śledzę ten blog, są tu ciekawe i przydatne informację, polecam wszystkim.
OdpowiedzUsuńO to są już takie nowinki kulinarne, nawet nie wiedziałam - pysznie to wygląda.
OdpowiedzUsuńciekawych rzeczy człowiek się tu może dowiedzieć, będę polecać znajomym tą stronę.
OdpowiedzUsuń