Składniki na 4-6 porcji:
z przepisu z książki D. Kamińskiej "Superfood po polsku"
- 1 kg udek z kurczaka
- 3 buraki
- 250 g fasolki szparagowej (przelana gorąco wodą)
- 1 czerwona papryka
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 por
- 2 marchewki
- 2 łyżki suszonego tymianku
- 2 łyżki szczypiorku
- 1 garść słonecznika
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
- olej, oliwa
1. Kurczaka umyć, osuszyć.
2. Buraki obrać, pokroić w kostkę, cebulę w pióra, czosnek, por i marchewkę w plasterki. Jabłka oraz paprykę pokroić w kostkę.
3. Mięso natrzeć czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Skropić olejem.
4. W natłuszczonej olejem formie ułożyć warzywa i jabłka. Posypać solą, pieprzem, tymiankiem, szczypiorkiem. Na wierzchu ułożyć kurczaka.
5. Całość polać 2 łyżkami oleju. Piec w 220 stopniach przez 1 h. W połowie czasu przewrócić kurczaka i dodać słonecznik.
6. Na ostatnie 5-10 minut można włączyć termoobieg, żeby przyrumienić skórkę kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz