sobota, 4 marca 2017

Kurczak pieczony na warzywach


Składniki na 4-6 porcji:
z przepisu z książki D. Kamińskiej "Superfood po polsku"
  • 1 kg udek z kurczaka
  • 3 buraki
  • 250 g fasolki szparagowej (przelana gorąco wodą)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1 garść słonecznika
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej, oliwa

1. Kurczaka umyć, osuszyć.
2. Buraki obrać, pokroić w kostkę, cebulę w pióra, czosnek, por i marchewkę w plasterki. Jabłka oraz paprykę pokroić w kostkę.
3. Mięso natrzeć czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Skropić olejem.
4. W natłuszczonej olejem formie ułożyć warzywa i jabłka. Posypać solą, pieprzem, tymiankiem, szczypiorkiem. Na wierzchu ułożyć kurczaka.
5. Całość polać 2 łyżkami oleju. Piec w 220 stopniach przez 1 h. W połowie czasu przewrócić kurczaka i dodać słonecznik.
6. Na ostatnie 5-10 minut można włączyć termoobieg, żeby przyrumienić skórkę kurczaka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...