Sycące i pożywne jesienne danie z dynią, ryżem, soczewicą, mielonym mięsem i pomidorami.
Składniki na 4 porcje:
z przepisu z bloga Kwestia Smaku
- 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g mielonego mięsa (użyłam wieprzowego)
- 1 szklanka dyni, pokrojonej w kostkę
- 100 g ryżu (użyłam Basmati)
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki cynamonu, ostrej i słodkiej papryki
- szczypta papryki chilli
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- natka pietruszki
1. W żaroodpornym garnku* rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać mielone mięso, obsmażyć. Dodać wszystkie przyprawy wraz z solą i pieprzem.
2. Dodać ryż i soczewicę, smażyć 2 minuty. Wlać gorący bulion, zagotować. Dodać dynię i pomidory. Wymieszać i zagotować.
3. Przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut. Posypać natką.
* ja całe danie przygotowałam na głębokiej patelni, naczynie do zapiekania ociepliłam w nagrzewającym się piekarniku, i wspomagając się chochlą, przelałam zawartość patelni do naczynia żaroodpornego
takie proste a jak fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńzapiekanka rewelacyjna! :)
OdpowiedzUsuńPycha, smaki jak najbardziej moje: ))
OdpowiedzUsuńA ryż i soczewica mają być wcześniej ugotowane, czy też suche?
OdpowiedzUsuńsuche :)
Usuń