Muszle makaronowe nadziewane cukinią i filetem z kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym, całość posypana serem żółtym. Te dane na pewno zachwyci Waszych gości.
Składniki na 3 porcje:
przepis zmodyfikowany z Kwestii Smaku
- 18 sztuk muszli makaronowych
- 1 cukinia
- 1 filet z kurczaka
- 1/2 cebuli
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanej pietruszki, plus do posypania po upieczeniu
- 100 g żółtego sera, startego
1. Muszle ugotować w osolonej wodzie (12 minut). Odcedzić.
2. Cukinię, kurczaka, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurczaka i smażyć przez 2 minuty. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
3. Dodać cebulę i cukinię. Smażyć przez 5 minut. Dodać natkę pietruszki. Odstawić z ognia, wymieszać z połową sera żółtego.
4. Muszle nadziać powstałym farszem.
5. Na dno naczynia żaroodpornego nalać sos pomidory. Ułożyć na nic nafaszerowane muszle. Posypać resztą żółtego sera.
6. Piec w 180 stopniach przez 18 minut.
7. Wyjąć z piekarnika, posypać natką pietruszki i podawać.
Sos pomidorowy:
- 500 g passaty pomidorowej
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
1. Pomidor pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
2. Wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Ewentualnie doprawić. Na koniec zblenderować.
Wygladaja bardzo apetycznie :). Przepis zapisany do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ula
http://kulinariauli.blogspot.de/
Dziękuję! Pozdrawiam:)
UsuńWygląda przesmacznie :) Koniecznie wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńpolecam:)
Usuńobłędne, prze-apetyczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Pozdrawiam
UsuńWyglądają rewelacyjnie ;-)
OdpowiedzUsuńDzięki, pozdrawiam
UsuńNie będę oryginalna - ta potrawa świetnie wygląda :) W smaku też na pewno pychota.
OdpowiedzUsuńDziękuję! pozdrawiam:)
Usuń