Intensywnie czekoladowe, tradycyjne amerykańskie ciasto.
Składniki:
z przepisu Olgi Smile
- 400 g czekolady gorzkiej, dobrej jakości
- 2/3 szklanki cukru
- 6 jajek
- 5 łyżek kakao
- 200 g masła
- 2 szklanki mąki
- 200 ml śmietany 36%
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietaną i masłem. Ostudzić.
Cukier ubić z całymi jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z kakao. Zmiksować. Dodać płynną czekoladę. Zmiksować. Przelać do formy 28cmx24 cm. Piec 30 minut w 180 stopniach.
wygląda rewelacyjnie bardzo lubię brownie:)
OdpowiedzUsuńObłędne :)
OdpowiedzUsuńTylko 4 porcje czy więcej???
OdpowiedzUsuńZdecydowanie więcej:) w zależności od wielkości kawałka powinno wyjść min. 16 porcji
UsuńWitam czy to brownie jest zbite w środku? Czy biszkoptowate?
OdpowiedzUsuńZbite
Usuń