Kolorowa, letnia i szybka w przygotowaniu sałatka ze szpinakiem, grillowanymi brzoskwiniami, borówkami oraz serem kozim. Całość dopełniają płatki migdałowe oraz dressing. Grillowane brzoskwinie smakują doskonale, są miękkie, soczyste i słodkie.
Składniki:
- 2 garście szpinaku
- 2 brzoskwinie
- 1/2 szklanki borówek
- 1/4 szklanki płatków migdałowych
- 80 g sera koziego (użyłam sera twardego w plasterkach)
Dressing:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku
1. Wszystkie składniki na dressing dokładnie połączyć.
2. Brzoskwinie przekroić na pół, pestkę wyrzucić. Posmarować je odrobiną dressingu. Ułożyć przecięciem do dołu na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować 5 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Pokroić na plasterki.
3. Szpinak przełożyć do miski. Dodać ser kozi, borówki, płatki migdałowe i brzoskwinie.
4. Polać pozostałym dressingiem i wymieszać przed podaniem.
Pieknie wyglada, musze wyprobowac ten przepis
OdpowiedzUsuńpolecam, pozdrawiam:)
UsuńI really appreciate your professional approach. These are pieces of very useful information that will be of great use for me in future.
OdpowiedzUsuń