Filety z piersi kurczaka w kremowym sosie z curry, mleczkiem kokosowym i szpinakiem. Smaczne danie w stylu indyjskim.
Składniki na 2 porcje:
- 2 filety z kurczaka
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka mąki
- 400 ml mleczka kokosowego
- spora garść świeżego szpinaku
- sól , pieprz
Do podania:
- 100 g ugotowanego ryżu
1. Cebulę i czosnek, obrać i posiekać. Pomidory pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę. Filety z kurczaka również pokroić w kostkę.
2. Na patelni rozgrzać masło. Dodać filety, zrumienić. Dołożyć cebulę i czosnek. Podsmażyć. Dodać curry oraz mąkę. Krótko zasmażyć. Wlać mleko kokosowe i 200 ml wody. Zagotować. Dodać pomidory i całość gotować 10 minut.
3. Szpinak porwać na mniejsze części, dodać do kurczaka i przez chwilę gotować.
4. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem.
Uwielbiam curry :) !
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :) To zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńpysznie! zrobię niedługo :))
OdpowiedzUsuńdaj znać czy smakowało :) pozdrawiam
Usuńpycha!!!
OdpowiedzUsuń