Niedawno moja córeczka świętowała czwarte urodziny. Tradycją już jest że od pierwszych jej urodzin przygotowuje tort samodzielnie w domu. Tym razem był to tort z kolorową dekoracją z MM'sów w kształcie tęczy. Przepis znalazłam u Kasi z bloga "Gotuję bo lubię". Tort ten to biszkopt przełożony masą z mascarpone i nutellą oraz konfiturą truskawkową. Biszkopt nie zawiera proszku do pieczenia a mimo to pięknie i równo wyrasta. Po upieczeniu nie opada co zawdzięczamy opuszczeniu go na podłogę z wysokości 50 cm ;) Myślę, że nie jedno dziecko będzie tym tortem zachwycone. Polecam!
Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:
- 5 jajek
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 mąki tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę, następnie dodać łyżka po łyżce cukier. Zmiksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać żółtka jedno po drugim. Zmiksować do połączenia. Oba rodzaje mąk przesiać do jajek. Zmiksować tylko do połączenia składników.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec 30 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt opuścić w formie z wysokości około 50 cm. Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 części.
Masa:
- 350 g nutelli
- 500 g mascarpone
- 150 ml śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
Mascarpone zmiksować z kremówką i cukrem pudrem. Dodać nutellę. Zmiksować tylko do połączenia składników, dłuższe miksowanie może spowodować zważenie się masy.
Nasączenie:
- 1/2 szklanki letniej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- 300 g konfitury truskawkowej
- 250 g MM'sów
- kilka białych pianek marshmallows
Pierwszy blat tortu nasączyć i wyłożyć połowę masy. Przykryć drugim blatem, nasączyć go. Rozsmarować całą konfiturą. Nałożyć ostatni blat. Docisnąć. Pozostałym kremem pokryć górę tortu wraz z bokami.
Na wierzch ułożyć tęczę z MM'sów oraz chmurki z białych pianek. Dekorację najlepiej ułożyć krótko przed podaniem, gdyż MM'sy mogą puścić kolor.
Dzien dobry , mam jedno pytanko. Czy to jest 3/4 szklanki mąki? bo nie tego napisanego, tylko jest napisany 3/4 mąki,
OdpowiedzUsuńdziękuję za informację
tak, chodzi o 3/4 szklanki :) pozdrawiam!
Usuńdziękuję
UsuńTort jest rewelacyjny! Piekę go od 3 lat na urodziny corki.Jako jedyny schodzi i dzieci proszą o dokladke!!
OdpowiedzUsuńWspaniale :)
UsuńTort jest przepyszny! Robię już 3 raz. Polecam
OdpowiedzUsuń