Naleśniki na mące gryczanej z nadzieniem rybnym w sosie śmietanowo-pomidorowym. Przepis na takie naleśniki znalazłam w książce "Przekąski na przyjęcia" i muszę przyznać, że podeszłam do niego z rezerwą. Jednak okazały się bardzo miłą niespodzianką, są po prostu bardzo dobre.
Składniki na 8 małych naleśników:
- 100 g mąki gryczanej
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 400 g fileta z mintaja lub innej białej ryby (może być mrożona)
- 100 g śmietany 18%
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
- pieprz
- odrobina soku z cytryny
1. Z mleka, mąki, jajek i soli przygotować ciasto. Usmażyć naleśniki.
2. Rybę rozmrozić, dokładnie osuszyć.
3. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Na niej położyć filety z ryby. Polać sokiem z cytryny i posypać pieprzem. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem 10 minut.
4. W miseczce przygotować sos. Wymieszać śmietanę z koncentratem pomidorowym, papryką, ziołami. Dodać rybę. Dokładnie wymieszać, aż ryba rozpadnie się na kawałki.
5. Na każdym naleśniku nałożyć farsz, zwinąć. Podawać od razu.
Ciekawe danie i pewnie pyszne.
OdpowiedzUsuń