środa, 4 czerwca 2014

Naleśniki gryczane z rybą


Naleśniki na mące gryczanej z nadzieniem rybnym w sosie śmietanowo-pomidorowym. Przepis na takie naleśniki znalazłam w książce "Przekąski na przyjęcia" i muszę przyznać, że podeszłam do niego z rezerwą. Jednak okazały się bardzo miłą niespodzianką, są po prostu bardzo dobre.

Składniki na 8 małych naleśników:
  • 100 g mąki gryczanej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 400 g fileta z mintaja lub innej białej ryby (może być mrożona)
  • 100 g śmietany 18%
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • pieprz
  • odrobina soku z cytryny

1. Z mleka, mąki, jajek i soli przygotować ciasto. Usmażyć naleśniki.
2. Rybę rozmrozić, dokładnie osuszyć.
3. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Na niej położyć filety z ryby. Polać sokiem z cytryny i posypać pieprzem. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem 10 minut.
4. W miseczce przygotować sos. Wymieszać śmietanę z koncentratem pomidorowym, papryką, ziołami. Dodać rybę. Dokładnie wymieszać, aż ryba rozpadnie się na kawałki.
5. Na każdym naleśniku nałożyć farsz, zwinąć. Podawać od razu.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...