Delikatne klopsiki w sosie pomidorowym z komosą ryżowa, którą można zastąpić ulubioną kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 150 g quinoa
- 1 jajko - wyjdzie i bez jajka, którego nie dodałam ze względu na uczulenie synka
- 3 ząbki czosnku, posiekanego
- 1 cebula, posiekana
- 700 -800 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g tartego żółtego sera
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- oregano, bazylia
1. W misce wymieszać mięso mielone z jajkiem, serem żółtym, posiekanym oregano i czosnkiem. Uformować kuleczki i włożyć do lodówki na 30 minut.
2. Ugotować quinoa.
3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć kuleczki, przewracając je co jakiś czas (około 8 minut).
4. Na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić cebulę. Dodać czosnek. Podsmażyć. Dodać passatę pomidorową, cukier i posiekaną bazylię. Gotować około 5-6 minut.
5. Na talerzu rozłożyć quinoa, ułożyć klopsiki, polać sosem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz