piątek, 18 kwietnia 2014

Babka marcepanowa z makiem


Wilgotna, pyszna babka marcepanowa z makiem. Przygotowuje się ją bardzo szybko, bez użycia miksera. Więc jeżeli nie macie jeszcze pomysłu co upiec to polecam Wam taką babkę "last minute".

Składniki:
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 75 g marcepanu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki maku
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki

Do miski wbić jajka, dodać olej i cukier. Wymieszać łyżką. Dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz marcepanu, wymieszać. Marcepan pokroić w kostkę. Dodać do masy. Formę na babkę natrzeć masłem, oprószyć mąką, Ciasto piec przez 60 minut w 170 stopniach. Smacznego!







Przepis pochodzi stąd.

5 komentarzy:

  1. Ja jakoś mak i marcepan łączę bardziej z Bożym Narodzeniem, ale też jakoś chyba trudno by mi się było oprzeć takiej cudnej babce :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ona ślicznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Jakim aparatem robi Pani zdjęcia?
    Ps. Przepiękny i smaczny blog :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję:) mój aparat to Nikon d80 z obiektywem Nikkor 18-105mm

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...