Wilgotna, pyszna babka marcepanowa z makiem. Przygotowuje się ją bardzo szybko, bez użycia miksera. Więc jeżeli nie macie jeszcze pomysłu co upiec to polecam Wam taką babkę "last minute".
Składniki:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 75 g marcepanu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki maku
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
Do miski wbić jajka, dodać olej i cukier. Wymieszać łyżką. Dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz marcepanu, wymieszać. Marcepan pokroić w kostkę. Dodać do masy. Formę na babkę natrzeć masłem, oprószyć mąką, Ciasto piec przez 60 minut w 170 stopniach. Smacznego!
Przepis pochodzi stąd.
Ja jakoś mak i marcepan łączę bardziej z Bożym Narodzeniem, ale też jakoś chyba trudno by mi się było oprzeć takiej cudnej babce :D
OdpowiedzUsuńAleż ona ślicznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! pozdrawiam
UsuńWitam. Jakim aparatem robi Pani zdjęcia?
OdpowiedzUsuńPs. Przepiękny i smaczny blog :)
Dziękuję:) mój aparat to Nikon d80 z obiektywem Nikkor 18-105mm
OdpowiedzUsuń