Hinduska sałatka z cieciorką, chrupiącymi grzankami i dodatkiem garam masala. Orzeźwiająca dzięki ogórkowi i mięcie. U nas poszła bardzo szybko, jest pyszna. Polecam!
Składniki:
przepis zmodyfikowany z książki "Sałatki"
przepis zmodyfikowany z książki "Sałatki"
- 2 duże pomidory
- 1 ogórek zielony
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 puszka cieciorki
- listki mięty
Pomidory umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Cieciorkę odcedzić. Czerwoną cebulę posiekać. Listki mięty porwać. Całość przełożyć do miski.
Grzanki:
- 2 kromki chleba
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- szczypta chilli
Na patelni rozgrzać masło. Chleb pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię. Dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę) i przyprawy. Zrumienić, aż grzanki będą chrupkie.
Dressing:
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Sałatkę polać dressingiem. Odłożyć na 30 minut. Przed podaniem dodać grzanki, aby zachowały chrupkość.
Boska :-) Dziękuję za udział w akcji "Dania dla urody".
OdpowiedzUsuń