czwartek, 17 kwietnia 2014

Sałatka z cieciorki z grzankami


Hinduska sałatka z cieciorką, chrupiącymi grzankami i dodatkiem garam masala. Orzeźwiająca dzięki ogórkowi i mięcie. U nas poszła bardzo szybko, jest pyszna. Polecam!

Składniki:
przepis zmodyfikowany z książki "Sałatki"
  • 2 duże pomidory
  • 1 ogórek zielony
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 puszka cieciorki
  • listki mięty

Pomidory umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Cieciorkę odcedzić. Czerwoną cebulę posiekać. Listki mięty porwać. Całość przełożyć do miski.
Grzanki:
  • 2 kromki chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • szczypta chilli

Na patelni rozgrzać masło. Chleb pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię. Dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę) i przyprawy. Zrumienić, aż grzanki będą chrupkie.
 
Dressing:
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki dokładnie połączyć. 

Sałatkę polać dressingiem. Odłożyć na 30 minut. Przed podaniem dodać grzanki, aby zachowały chrupkość.




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...