Ciasto a raczej deser bez pieczenia. Delikatna pianka z mleka skondensowanego i galaretki przełożona musem jabłkowym i kakaowymi biszkoptami. Na pewno zachwyci Waszych gości. Polecam!
Składniki na "keksówkę" o wymiarach 30x12 cm:
ze strony Mała Cukierenka
- 1 kg jabłek
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- 200 g herbatników kakaowych
- 200 mleka skondensowanego niesłodzonego, schłodzonego
- 1 galaretka pomarańczowa
- 2-3 łyżeczki cynamonu
1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dodać sok z cytryny. Przełożyć do rondelka. Dodać cukier i 1/2 szklanki wody. Dusić przez 3 minuty. Dodać galaretkę brzoskwiniową. dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
2. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
3. Zimne mleko skondensowane ubić mikserem przez 3 minuty, aż się spieni. Następnie powoli wlać przestygniętą galaretkę i zmiksować.
4. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Na dno wyłożyć połowę piany z mleka i galaretki, przykryć herbatnikami, dodać połowę jabłek i znów przykryć herbatnikami. Wyłożyć resztę piany, ułożyć herbatniki, przykryć resztą jabłek i na to ułożyć herbatniki.
5. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc.
6. Schłodzone ciasto wyjąć z formy, odwracając je do góry dnem. Posypać cynamonem. Smacznego!
I really love your blog! Wonderful pictures and delicious recipes :)
OdpowiedzUsuńThank You! :) Greetings
UsuńŚwietny przepis! No i bez śmietany, co oznacza, że jednak istenieją przepisy bez jej użycia :) Lekko, wiosennie i pewnie pysznie :)
OdpowiedzUsuńOj tak, jest pysznie:) pozdrawiam
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Świetnie zdjęcia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Ślinotok.
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuń