środa, 23 kwietnia 2014

Pianka z musem jabłkowym i herbatnikami



Ciasto a raczej deser bez pieczenia. Delikatna pianka z mleka skondensowanego i galaretki przełożona musem jabłkowym i kakaowymi biszkoptami. Na pewno zachwyci Waszych gości. Polecam!

Składniki na "keksówkę" o wymiarach 30x12 cm:
  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 200 g herbatników kakaowych
  • 200 mleka skondensowanego niesłodzonego, schłodzonego
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 2-3 łyżeczki cynamonu

1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dodać sok z cytryny. Przełożyć do rondelka. Dodać cukier i 1/2 szklanki wody. Dusić przez 3 minuty. Dodać galaretkę brzoskwiniową. dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
2. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
3. Zimne mleko skondensowane ubić mikserem przez 3 minuty, aż się spieni. Następnie powoli wlać przestygniętą galaretkę i zmiksować.
4. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Na dno wyłożyć połowę piany z mleka i galaretki, przykryć herbatnikami, dodać połowę jabłek i znów przykryć herbatnikami. Wyłożyć resztę piany, ułożyć herbatniki, przykryć resztą jabłek i na to ułożyć herbatniki.
5. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc.
6. Schłodzone ciasto wyjąć z formy, odwracając je do góry dnem. Posypać cynamonem. Smacznego!


7 komentarzy:

  1. I really love your blog! Wonderful pictures and delicious recipes :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! No i bez śmietany, co oznacza, że jednak istenieją przepisy bez jej użycia :) Lekko, wiosennie i pewnie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie. Świetnie zdjęcia.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...