Ratatouille bądź bardziej swojsko ratatuj to potrawa wegetariańska wywodząca się z kuchni francuskiej. Tradycyjnie zawiera cukinię, bakłażany, paprykę. Ja dzisiaj proponuje wersję z warzywami w kolorze zielonym.
Składniki:
- 1 mała cukinia (120g)
- 70 g groszku zielonego (u mnie mrożony)
- 100 g fasolki szparagowej (u mnie mrożony)
- 100 g brokuła (u mnie mrożony)
- 1 cebula dymka
- 1 ząbek czosnku
- garść orzeszków pinii
- suszony tymianek
- suszona bazylia
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Groszek gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić. Fasolkę i brokuły gotować przez 5 minut. Odcedzić. Cebulę i czosnek posiekać. Cukinię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cukinię, groszek i cebulę i smażyć przez 5 minut. Dodać fasolkę, czosnek i brokuły i smażyć kolejne 3 minuty. Doprawiać do smaku ziołami oraz solą i pieprzem. Podawać na ciepło z orzeszkami pinii.
zapraszam serdecznie do akcji tecza smaków 3 - kaegoria zielona czeka :)
OdpowiedzUsuń