niedziela, 12 stycznia 2014

Pieczeń wołowa po burgundzku



Składniki:
  • 400 g pieczeni wołowej
  • 1 pęczek (tacka) włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 200 ml czerwonego wina
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 goździki
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 liść laurowy
  • 3 jagody jałowca
  • 1 łyżka masła
  • śmietana (opcjonalnie)

Pieczeń najpierw trzeba zamarynować, najlepiej jedną dobę wcześniej. Włoszczyznę i cebulę posiekać na małe kawałki. Do rondelka wlać czerwone wino, bulion, goździki, rodzynki, liść laurowy i jagody jałowca. Marynatę gotować 15 minut. Ostudzić. Mięso pokroić na plastry. Dodać ostudzoną marynatę. Odstawić do lodówki na dobę.

W garnku rozgrzać masło. Mięso wyjąć z marynaty i chwilę podsmażyć. Marynatę wlać do garnka i dusić około 1,5 h. Mięso wyjąć, jeżeli chcemy można powstały sos warzywny zagęścić śmietaną. Pieczeń podawać z sosem warzywnym i ziemniakami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...