Składniki:
- 400 g pieczeni wołowej
- 1 pęczek (tacka) włoszczyzny
- 1 cebula
- 200 ml czerwonego wina
- 250 ml bulionu warzywnego
- 2 goździki
- 1 łyżka rodzynek
- 1 liść laurowy
- 3 jagody jałowca
- 1 łyżka masła
- śmietana (opcjonalnie)
Pieczeń najpierw trzeba zamarynować, najlepiej jedną dobę wcześniej. Włoszczyznę i cebulę posiekać na małe kawałki. Do rondelka wlać czerwone wino, bulion, goździki, rodzynki, liść laurowy i jagody jałowca. Marynatę gotować 15 minut. Ostudzić. Mięso pokroić na plastry. Dodać ostudzoną marynatę. Odstawić do lodówki na dobę.
W garnku rozgrzać masło. Mięso wyjąć z marynaty i chwilę podsmażyć. Marynatę wlać do garnka i dusić około 1,5 h. Mięso wyjąć, jeżeli chcemy można powstały sos warzywny zagęścić śmietaną. Pieczeń podawać z sosem warzywnym i ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz