Pyszne domowe bułeczki z dodatkiem mąki orkiszowej, słodzone miodem. Ciepłe najlepsze, polecam!
Składniki na 6 bułeczek:
- 175 g mąki pszennej
- 75 g mąki orkiszowej
- 20 g świeżych drożdży
- 75 g śmietany
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżka rodzynek
- 7 orzechów włoskich
- 1 małe żółtko
- szczypta soli
Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie.
Do miski wsypać oba rodzaje mąki. W środku zrobić dołek. W innym naczyniu wymieszać śmietanę z 50 ml ciepłej wody. Pokruszyć do tego drożdże, dodać miód. Wymieszać dokładnie i przelać do mąki. Wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut.
Dodać masło i sól. Zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne. Znowu odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Orzechy obrać ze skorupek, pokroić. Rodzynki odcedzić, pokroić. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na pół. Jedną część zagnieść z orzechami włoskimi, drugą część z rodzynkami. Z każdej części uformować 3 bułeczki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żółtko wymieszać z jedną łyżeczką wody. Posmarować bułeczki przed włożeniem do piekarnika. Piec 25-30 minut. Podawać z ulubioną konfiturą.
Smakowity blog. Dopisałam się do listy obserwatorów :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziekuję, bardzo mi miło :) pozdrawiam
Usuń