Składniki na 3 porcje:
- 100 g ryżu brązowego
- 200 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
- 1 cebula
- 180 g pieczarek
- olej
- 250 ml bulionu warzywnego (klik)
- 65 g sera żółtego, startego
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę pokroić w krążki. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i posmażyć cebulę z pieczarkami. Dodać fasolę, podlać bulionem i dusić pod przykryciem 10 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Ugotowany ryz wymieszać z warzywami, przełożyć do formy do zapiekania. Posypać startym serem. Zapiekać przez 15 minut.
Dobre! Co prawda nie miałam wystarczającej ilości pieczarek, więc musiałam się wspomóc sosem grzybowym z torebki. Nie miałam też żółtego sera, więc ułożyłam na górze plasterki twarogu. Mogłoby być go nawet więcej. Dobry sposób na wyczyszczenie lodówki z zalegającego ryżu po wczorajszym obiedzie.
OdpowiedzUsuńNo i robi się błyskawicznie!
Bardzo się cieszę, że smakowało i dziękuję za komentarz! Pozdrawiam:)
Usuń