Bardzo lekkie danie z ryby w towarzystwie warzyw. Przygotowuje się je szybko, wystarczy pokroić warzywa i zapiec wszystko w piekarniku. Szybko, zdrowo i smacznie!
Składniki na 2 porcje:
- 2 filety z halibuta (około 200 g sztuka)
- 1 mała cukinia
- 1/2 bakłażana
- 2 pomidory
- 1 cebula
- oliwa
- tymianek suszony
- sól
- sok z cytryny
- 1/3 szklanki bulionu warzywnego (najlepiej domowego - klik)
Filety z ryby umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić. Z pomidorów usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Cukinię, bakłażana i cebulę pokroić w plasterki. Rozłożyć na sobie 2 arkusze papieru do pieczenia, posmarować je na środku oliwą, ułożyć warzywa. Posypać je suszonym tymiankiem i solą. Na warzywach ułożyć rybę, polać ją bulionem warzywnym. Delikatnie zwinąć końce papieru jednocześnie podwijając środek, tak jak zawinięty jest cukierek. Podobnie postąpić z drugim filetem ryby. Piec przez 30 minut w 180 stopniach.
Lubię takie dania, to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń