Składniki na 3 porcje:
- 400 g ziemniaków, pokrojonych w cienkie plasterki
- 1 cukinia (około 200g) pokrojona w cienkie plasterki
- 125 g sera koziego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 g śmietany
- 200 ml bulionu warzywnego (użyłam własnoręcznie robionego - klik)
- szczypta gałki muszkatołowej
- odrobiona suszonego tymianku
- garść orzeszków pinii
- sól, pieprz
Cebulę, czosnek obrać. Czosnek przekroić na pół. Cebulę pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne posmarować czosnkiem. Układać na przemian ziemniaki, cukinię, cebulę, kawałki sera koziego. W osobnym naczyniu zmiksować śmietanę z bulionem, gałką, tymiankiem, solą i pieprzem. Polać nim warzywa. Posypać orzeszkami pinii. Piec w 200 stopniach przez 45 minut.
Robiłam bardzo podobną zapiekankę i potwierdzam, że smakuje wybornie :) Chyba ją znów niedługo zrobię :)
OdpowiedzUsuń