niedziela, 5 stycznia 2014

Zapiekanka z ziemniaków z kozim serem



Składniki na 3 porcje:
  • 400 g ziemniaków, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 cukinia (około 200g) pokrojona w cienkie plasterki
  • 125 g sera koziego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g śmietany
  • 200 ml bulionu warzywnego (użyłam własnoręcznie robionego - klik)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • odrobiona suszonego tymianku
  • garść orzeszków pinii
  • sól, pieprz

Cebulę, czosnek obrać. Czosnek przekroić na pół. Cebulę pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne posmarować czosnkiem. Układać na przemian ziemniaki, cukinię, cebulę, kawałki sera koziego. W osobnym naczyniu zmiksować śmietanę z bulionem, gałką, tymiankiem, solą i pieprzem. Polać nim warzywa. Posypać orzeszkami pinii. Piec w 200 stopniach przez 45 minut.

1 komentarz:

  1. Robiłam bardzo podobną zapiekankę i potwierdzam, że smakuje wybornie :) Chyba ją znów niedługo zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...