Łagodna zupa warzywna z dodatkiem kaszy jaglanej. Maluchom na pewno posmakuje. Warto jeść kaszę jaglaną przez cały rok, ale w zimie jest szczególnie polecana, gdyż wzmacnia odporność.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 5 marchewek
- 4 ziemniaki
- 1/4 korzenia selera
- natka pietruszki
- 1,5 l wody
- liść laurowy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Kaszę jaglaną uprażyć kilka minut na suchej patelni, aby pozbyć się goryczki. Następnie przepłukać na sitku ciepłą wodą. Włożyć do garnka. Marchewkę, ziemniaki, seler obrać i pokroić w kosteczkę. Włożyć do garnka z kaszą. Dodać przyprawy i masło, zalać 1,5 l wody. Gotować 10 minut, dodać natkę pietruszki. Odstawić pod przykryciem na kolejne 10 minut. Po tym czasie doprawić solą i pieprzem.
Na podstawie tego przepisu <klik>
Dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń