środa, 18 grudnia 2013

Pierniczki "last minute"


Dla wszystkich spóźnialskich pierniczki na ostatnią chwilę:) Zamknięte w puszce zmiękną w 3 dni. Jeżeli chcemy, żeby pierniczki szybciej zmiękły trzeba dodać do puszki skórkę od jabłka lub skórkę od chleba.

Składniki na około 2 blaszki:
  • 60 g masła
  • 1/4 szklanki miodu
  • 60 g cukru
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło, cukier i miód umieścić w rondelku. Pogrzać, aż składniki się połączą i rozpuszczą. Ostudzić. Wbić jajko, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodać do masy, wyrobić ciasto. Rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Piec w 170 stopniach około 13-15 minut (trzeba wyczuć swój piekarnik). Ostudzić.

Lukier:
  • 1 białko jajka
  • 1,5 szklanki cukru pudru
Białko z cukrem pudrem utrzeć, aż cukier się całkowicie rozpuści. Jeżeli będzie za gęsty dodać kilka kropel wody. Jeżeli chcemy robić kolorowe dekoracje należy podzielić lukier na części i zabarwić barwnikiem spożywczym. Do dekorowania najlepszy jest rożek zrobiony z papieru do pieczenia. Zwijamy tutkę, odcinamy końcówkę im mniejszy otwór tym cieńszy wyjdzie nam pasek lukru. Można ozdabiać dodatkowo posypkami do ciast lub pisakami cukrowymi. To zależy już tylko od Waszej wyobraźni. Powodzenia :)





Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...