środa, 18 grudnia 2013

Kasza gryczana z duszonym bakłażanem i grzybami


Składniki na 3 porcje:
  • 2 bakłażany
  • 30 g suszonych grzybów (wcześniej namoczonych najlepiej przez całą noc)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 100 g kaszy gryczanej
  • sól, pieprz
  • jogurt naturalny (opcjonalnie) 

Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bakłażana, cebulę, czosnek pokroić w kosteczkę.Na głębokiej patelni rozgrzać 5 łyżek oliwy. Dodać bakłażana, podsmażyć 10 minut. Wyłożyć na talerz. Na tą samą patelnię dodać kolejne 4 łyżki oliwy i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać grzyby i smażyć około 5 minut. Włożyć bakłażany, zalać 1/2 szklanki gorącej wody i dusić, aż bakłażan będzie miękki (około 10 minut). Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z kaszą gryczaną. Bardzo dobrze smakuje z jogurtem naturalnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...