Składniki na 3 porcje:
- 2 bakłażany
- 30 g suszonych grzybów (wcześniej namoczonych najlepiej przez całą noc)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- 100 g kaszy gryczanej
- sól, pieprz
- jogurt naturalny (opcjonalnie)
Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bakłażana, cebulę, czosnek pokroić w kosteczkę.Na głębokiej patelni rozgrzać 5 łyżek oliwy. Dodać bakłażana, podsmażyć 10 minut. Wyłożyć na talerz. Na tą samą patelnię dodać kolejne 4 łyżki oliwy i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać grzyby i smażyć około 5 minut. Włożyć bakłażany, zalać 1/2 szklanki gorącej wody i dusić, aż bakłażan będzie miękki (około 10 minut). Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z kaszą gryczaną. Bardzo dobrze smakuje z jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz