Dzisiaj pomysł na kaszę jęczmienną w formie sałatki. Fachowcy od żywienia zachwalają jej zalety. Kasze obniżają poziom
cholesterolu. Pomagają przezwyciężyć depresję. Poprawiają wygląd skóry.
Usprawniają pracę układu pokarmowego. Chyba więcej zalet już wymieniać nie trzeba :) Ta w towarzystwie rukoli, pomidorków i podsmażanej cebulki jest pyszna.
Składniki:
- 100 g kaszy jęczmiennej
- spora garść rukoli
- pomidorki koktajlowe
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- 2 łyżki białego octu winnego
Kaszę jęczmienną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzić.
Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, podsmażyć cebulkę, na koniec dodać czosnek. Zdjąć z ognia, ostudzić. Dodać ocet winny, doprawić solą i pieprzem. Na końcu wymieszać z 4 łyżkami oliwy.
Rukolę pokroić na większe kawałki, pomidorki koktajlowe na pół.
Do miski przełożyć kaszę, dodać rukolę, pomidorki koktajlowe. Na końcu wymieszać z dressingiem z cebuli.
Źródło
Proste i smaczne:)
OdpowiedzUsuń