Składniki na 6 grzanek:
- 1 burak
- 1/3 jabłka
- 1/3 czerwonej cebuli
- ok. 50 g sera koziego
- 1/2 bagietki
- 3 łyżki octu winnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- oliwa
- kilka listków rukoli
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Buraka obrać, umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec przez 1 h. Ostudzone zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę pokroić w kosteczkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. W rondlu rozgrzać oliwę, podmażyć cebulę. Dodać jabłka, zalać octem winnym i dusić przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać buraczki i dalej dusić przez 3 minuty. Dodać cukier, doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
Bagietkę pokroić na kawałki i podpiec w piekarniku w 200 stopniach. Na każdą grzankę nałożyć puree z buraczków, następnie serek kozi. Udekorować rukolą.
Wow, nie widziałam jeszcze nigdy buraczka na grzance, oryginalnie :)
OdpowiedzUsuńTo połączenie jest na prawdę pyszne! Polecam gorąco :) pozdrawiam
Usuńjakie cudne ! i ten kolor !
OdpowiedzUsuńDziękuje i pozdrawiam :)
UsuńO! ciekawe połączenie i równie ciekawy wygląd, trzeba wypróbować;)
OdpowiedzUsuń