Sezon na dynie się już zaczął, dzisiaj pomysł na zupę dyniową znaleziony na Kwestii Smaku.
Składniki:
- 1200 g dyni (zważonej przed obraniem)
- 1/2 cebuli z łupiną
- 4 ząbki czosnku z łupiną
- 5 pomidorów
- 500 ml bulionu warzywnego
- 60 ml śmietany 30%
- 2 łyżki oliwy
- pieprz, sól
- kurkuma, papryka ostra, oregano suszone
Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w poprzek. Dynię, pomidory, czosnek i cebulę położyć na blachę do pieczenia i piec w 190 stopniach przez 70 minut.
Po upieczeniu czosnek i cebulę obrać z łupin. Pomidory obrać ze skórki i pozbyć się gniazd nasiennych. Tak przygotowane warzywa wraz z dynią przełożyć do garnka. Dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować blenderem. Podgrzać i podawać od razu. Smacznego!
Jaki ma kolor wspaniały! :)
OdpowiedzUsuńMusze wyprobowac koniecznie . wspaniale wyglada :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuń