wtorek, 5 lutego 2013

Czekoladowa Pavlova


Pomysł na wykorzystanie białek znaleziony u Doroty

Składniki:
  • 3 białka
  • 100 g cukru pudru lub więcej jak ktoś lubi słodsze
  • niecała łyżeczka octu winnego
  • 1,5 łyżki kakao
  • 250 ml kremówki 30%
  • owoce sezonowe
  • kawałki czekolady

Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukru, na koniec wsypać kakao i ocet winny, ubić. Na blaszce pokrytej papierem do pieczenia narysować okrąg o średnicy 14 cm, wyłożyć ubitą pianę, wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i natychmiast przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1 h 15 min. Ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Ubić kremówkę, nałożyć na bazę i przyozdobić owocami i czekoladą.


1 komentarz:

  1. Amazing blog and very interesting stuff you got here! I definitely learned a lot from reading through some of your earlier posts as well and decided to drop a comment on this one!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...