czwartek, 7 lutego 2013

Smażony ryż z warzywami


Składniki:
  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • 60 g fasolki szparagowej
  • 60 groszku zielonego
  • papryka zielona
  • 3 pomidory obrane ze skórki i bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki przyprawy chińskiej "Pięć smaków"
  • olej roślinny
  • 4 kolby mini kukurydzy ze słoiczka
  • 25 g kiełków bambusa z puszki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Ryż ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej roślinny i podsmażyć czosnek wraz z przyprawą Pięć smaków około 30 sekund. Dodać fasolkę, paprykę, kukurydzę i smażyć około 2 minut. Dodać kiełki bambusa, pomidory, groszek, podsmażyć. Na końcu dodać ryż i łyżeczkę oleju sezamowego. Wymieszać i można podawać.




Przepis pochodzi z książki "Kuchnia chińska"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...