Składniki:
- 100 g ryżu długoziarnistego
- 60 g fasolki szparagowej
- 60 groszku zielonego
- papryka zielona
- 3 pomidory obrane ze skórki i bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki przyprawy chińskiej "Pięć smaków"
- olej roślinny
- 4 kolby mini kukurydzy ze słoiczka
- 25 g kiełków bambusa z puszki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Ryż ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej roślinny i podsmażyć czosnek wraz z przyprawą Pięć smaków około 30 sekund. Dodać fasolkę, paprykę, kukurydzę i smażyć około 2 minut. Dodać kiełki bambusa, pomidory, groszek, podsmażyć. Na końcu dodać ryż i łyżeczkę oleju sezamowego. Wymieszać i można podawać.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia chińska"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz