Składniki na 4 porcje:
- 200-250 g ugotowanego makaronu
- 150-200 g krewetek
- 1 czubata łyżka tartej bułki
- 4 pomidory pokrojone w grube plastry
- 200 g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki
- 5 posiekanych cebulek dymek (tylko białe części)
- 400 g tuńczyka w sosie własnym
- sól, pieprz
- 425 ml mleka pół na pół ze śmietaną
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2-3 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki startego sera
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Włącz termoobieg. Zeszklij dymki na oliwie. Dodaj pieczarki, smaż 5 minut. Przełóż do żaroodpornego naczynia, wymieszaj z makaronem, rozdrobnionym tuńczykiem i krewetkami. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z 2 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotuj, wlej mąkę, ponownie zagotuj, mieszając. Przypraw do smaku. Gdy sos się lekko zagęści, wylej go na makaron. Na wierzchu połóż plasterki pomidorów, posyp tartą bułką i serem. Piecz 25 minut.
Przepis pochodzi z książki „Po prostu gotuj” Pascal Brodnicki, Warszawa 2005
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz