wtorek, 22 stycznia 2013

Zapiekanka makaronowa z krewetkami i tuńczykiem


Składniki na 4 porcje:

  •  200-250 g ugotowanego makaronu
  • 150-200 g krewetek
  • 1 czubata łyżka tartej bułki
  • 4 pomidory pokrojone w grube plastry
  • 200 g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki
  • 5 posiekanych cebulek dymek (tylko białe części)
  • 400 g tuńczyka w sosie własnym
  • sól, pieprz
  • 425 ml mleka pół na pół ze śmietaną
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki startego sera

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Włącz termoobieg. Zeszklij dymki na oliwie. Dodaj pieczarki, smaż 5 minut. Przełóż do żaroodpornego naczynia, wymieszaj z makaronem, rozdrobnionym tuńczykiem i krewetkami. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z 2 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotuj, wlej mąkę, ponownie zagotuj, mieszając. Przypraw do smaku. Gdy sos się lekko zagęści, wylej go na makaron. Na wierzchu połóż plasterki pomidorów, posyp tartą bułką i serem. Piecz 25 minut.

Przepis pochodzi z książki „Po prostu gotuj” Pascal Brodnicki, Warszawa 2005

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...