środa, 23 stycznia 2013

Risotto z szałwią



Składniki na 4 porcje:

  • 1 posiekana czerwona cebula
  • oliwa
  • 75 g startego parmezanu
  • 1 batat (słodki ziemniak) obrany i pokrojony w kostkę o boku 1,5 cm
  • 450 g ryżu arborio (o okrągłych ziarenkach)
  • 5 szklanek gorącego bulionu z 2 kostek bulionowych rosół z kury
  • 7 plastrów szynki parmeńskiej krótko zgrillowanej w piekarniku z obu stron i połamanej na kawałki (opcjonalnie)
  • garść posiekanych listków szałwii
  • sól, kolorowy pieprz

Zeszklij cebulę na oliwie, dodaj patat i smaż 2 minuty. Wsyp ryż – gdy ziarenka popękają i zaczną przywierać do dna, wlej trochę bulionu, zamieszaj i gotuj, aż ryż wciągnie bulion. Wtedy znowu wlej trochę bulionu i gotuj, aż ryż będzie miękki, co jakiś czas uzupełniając wchłonięty bulion. Próbuj, bo ryż ma być kremowy z zewnątrz, ale w środku al dente, jak makaron – nie wolno go rozgotować. Do gotowego ryżu dodaj parmezan, szynkę i szałwię. Wymieszaj, przypraw solą (mało, bo parmezan i bulion są słone!) i pieprzem.

Przepis pochodzi z książki „Po prostu gotuj” Pascal Brodnicki, Warszawa 2005

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...