Składniki na 4 porcje:
- 1 posiekana czerwona cebula
- oliwa
- 75 g startego parmezanu
- 1 batat (słodki ziemniak) obrany i pokrojony w kostkę o boku 1,5 cm
- 450 g ryżu arborio (o okrągłych ziarenkach)
- 5 szklanek gorącego bulionu z 2 kostek bulionowych rosół z kury
- 7 plastrów szynki parmeńskiej krótko zgrillowanej w piekarniku z obu stron i połamanej na kawałki (opcjonalnie)
- garść posiekanych listków szałwii
- sól, kolorowy pieprz
Zeszklij cebulę na oliwie, dodaj patat i smaż 2 minuty. Wsyp ryż – gdy ziarenka popękają i zaczną przywierać do dna, wlej trochę bulionu, zamieszaj i gotuj, aż ryż wciągnie bulion. Wtedy znowu wlej trochę bulionu i gotuj, aż ryż będzie miękki, co jakiś czas uzupełniając wchłonięty bulion. Próbuj, bo ryż ma być kremowy z zewnątrz, ale w środku al dente, jak makaron – nie wolno go rozgotować. Do gotowego ryżu dodaj parmezan, szynkę i szałwię. Wymieszaj, przypraw solą (mało, bo parmezan i bulion są słone!) i pieprzem.
Przepis pochodzi z książki „Po prostu gotuj” Pascal Brodnicki, Warszawa 2005
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz